Holidayhome 
Sauerland

Omgeving

Referinghausen is bereikbaar vanaf de A46 richting Winterberg. Vanaf de snelweg is het nog ongeveer 40 minuten rijden tot aan het vakantieadres. Vanaf Utrecht ligt Referinghausen op 320 kilometer. Er rijden bussen van en naar Winterberg en Willingen, en Winterberg is met trein en bus vanuit Nederland bereikbaar.Referinghausen is een ideale uitvalbasis voor wandelaars, fietsers en motorrijders. In de winter een geliefd oord voor wintersportliefhebbers. Willingen en Winterberg liggen op 10 km afstand, maar de dichtsbijzijnde piste is al op 3 km. De bakker en kleine supermarkt zijn te vinden op nog geen 3 km en in Medebach (10 km) zijn grote winkelvoorzieningen.

Vanuit de woning kun je diverse mooie wandelingen maken door de bossen. 

Het Sauerland staat bij uitstek bekend als een wandelland. Kenmerkend voor het landschap zijn de zelden echt steile heuvels, de bossen en de stuwmeren. Er bestaat een compleet netwerk van doorgaande fietsroutes door het Sauerland. Hochsauerland is ook een wintersportgebied. Het aantal skiliften is zo'n 130. In gemeenten als Winterberg, Schmallenberg, Willingen en Bigge-Olsberg zijn afdalingshellingen. In de wintersportplaatsen treft u ook springschansen, bob- en rodelbanen (zomerrodelbaan in Winterberg en Willingen), schaatsbanen en mogelijkheden voor tochten met arren- en hondensleden. Sauerland is zeer geschikt om te langlaufen er zijn ruim duizend kilometer loipen.

De druipsteengrotten horen bij de grote attracties van het Sauerland. De bekendste grotten zijn de Dechenhöhle bij Lethmate, Attahöhle bij Attendorn, de Balver Kulturhöhle en Reckenhöhle in Balve, Heinrichshöhle bij Hemer, Bilsteinhöhle en Liethöhle bij Warstein en de Tropfsteinhöhle bij Wiehl. In Winterberg is een mountainbike park. Voor watersport kunt u op de volgende stuwmeren terecht: de Agger-, Bigge-, Sorpe-, Möhne-, Henne-, Diemel-, Eder- en Twistesee. U kunt er zwemmen, zeilen, surfen, roeien, kanoën en duiken. Waterskiën is mogelijk in de Edersee. De grote pretparken zijn Fort Fun Avonturenland bij Bestwig-Wasserfall, het showpark bij de Karl-May-Festspielen in Elspe en het Panoramapark Sauerland in Oberhundem. In Korbach is een groot overdekt avonturenpark, Lalelu, voor jong en oud (2200m2). De kleinere zijn het Wild- en Sprookjespark bij Willingen en het Vogelpark in Eckenhagen. Er is een subtropisch golfslagbad (overdekt) in het Center Parcs in Medebach. De wildparken vindt u in: Hemfurth-Edersee: een prachtig bosgebied waar onder meer wolven, lynxen, moeflons en wasberen leven, het hele jaar geopend, met een grote speeltuin en restaurant. Arnsberg-Vosswinkel: met damherten, moeflons, zwijnen, vossen, dassen; organiseert wandelingen waarbij de gast uitgebreid kennismaakt met natuur en wild, en nachtelijke wandelingen door het park. Dagelijks open. Wildpark Völlinghausen aan de Möhnesee: herten, reeën, veel soorten eenden, fazanten, reigers en hoenders. Dagelijks open. Wild- und Freizeitpark in Willingen en het Panoramapark Sauerland in Oberhundem; in beide parken zijn sommige dieren handtam. Bezienswaardige steden zijn bv. Korbach en Frankenberg. Slot Arolsen (geboorteplaats koningin Emma) en slot Waldeck aan de Edersee met het museum zijn zeker een bezoek waard.

Kijk voor meer informatie op:

Activiteiten in Referinghausen

Wat is er te doen in Fort fun

Hoe is het weer in Winterberg

Fietsen kun je huren bij www.sauerland-bike.de met haal en breng service.

Jaarlijks is er open tuinendag. Kijk voor actuele informatie op www.gaerten-waldeck-frankenberg.de

Of laat je inspireren door de tuinen van Goronzi